În perioada 15-17 noiembrie 2019, reprezentanții celor 4 școli implicate inițial în proiect, LIFE! School (Olanda), Yavuz Selim School (Turcia), Backa Fiskola (Suedia) și școala noastră, s-au întâlnit în Istanbul pentru a găsi  răspunsul la întrebarea “Cum vrem să învățăm împreună în cadrul proiectului A New Language of Peace in Schools? Cum ne putem sprijini reciproc?”. Întâlnirea a adus un schimb benefic de idei și o primă conectare cu cultura Turciei.

Primele mobilități din proiect au fost cele ale profesorilor:

  • 4 profesori din echipa Școlii Babel au fost în Suedia în perioada 19 ianuarie – 25 ianuarie 2020, pentru formare și schimb de experiență vizitând școala Backa Fiskola și asistând la ore.
  • 8 profesori, de la LIFE! School (Olanda) și Yavuz Selim School (Turcia), au fost primiți în perioada 20 februarie – 27 februarie la Timișoara, de către Școala Babel pentru o formare intensivă. A fost alături de noi și fondatoarea network-ului european NVCED – Marianne Gothlin, persoana ce a inspirat Școala Babel cu povestea școlii fondate de ea în Suedia.

 

Am celebrat această etapă de învățare printr-un eveniment în 22 februarie la care am prezentat instrumente ale Comunicării Nonviolente în școli unui grup de 30 de învățători și profesori din sistemul de învățământ public.

Apoi au avut loc vizitele copiilor.

Prima deplasare a fost în Turcia, în perioada 27 martie – 2 aprilie, la Școala Yavuz Selim Ortaokulu, unde un grup de 8 copii de la noi din școală alături de grupul de copii din Olanda au explorat istoria bogată a orașului, au vizitat școala, au interacționat prin joacă cu elevii și profesorii școlii gazdă, au descoperit diferențe și asemănări, au fost provocați să-și extindă orizonturile. 

A venit rândul Școlii Babel să primească în vizită 13 copii, participanți la proiect, din Olanda și Turcia. Pentru organizarea vizitei elevii școlii Babel, implicați în proiect, au format o echipă cu responsabilități bine definite și au planificat programul în cadrul Insulei Inițiative din Arhipelagul Talentelor. Schimbul de experiență a avut loc în perioada 5 – 11 iunie și a folosit Storytellingul (Arta Povestirii) pentru a încuraja învățarea interculturală. 

A urmat schimbul de experiență din Olanda, în perioada 26 iunie – 2 iulie, 9 elevi ai Școlii Babel au avut ocazia de a vizita și a experimenta viața Școlii Democratice LIFE! din Amsterdam. Cercurile sociocratice, medierea conflictelor, luare de decizii împreună, gătitul și mâncatul împreună, grija pentru toți, alegerile la tot pasul – sunt doar câteva dintre ingredientele experienței olandeze. 

Pe scurt, proiectul A New Language of Peace in Schools a însemnat pentru noi: copii și profesori trăind valori în care credem – compasiunea, colaborarea, înțelegerea reciprocă, respectul pentru diferențe – și învățând cum putem duce mai departe aceste valori în viața școlilor și a comunităților.

Acest proiect este finanțat prin programul Erasmus + al Uniunii Europene, prin Agenția Națională din România (ANPCDEFP) în cadrul Acțiunii cheie 2, PARTENERIATE STRATEGICE PENTRU SUSȚINEREA SCHIMBULUI DE BUNE PRACTICI: PROIECTE DE SCHIMB INTERȘCOLAR , proiect cu numărul – 2019-1-NL01-KA229-060496_4.