Vizita elevilor de la Babel la Piaristengymnasium din Viena
În perioada 19-25 mai 2024 8 elevi de clasa a VII-a ai Școlii Babel însoțiți de Manuela Murariu și Sandra Vereș au încălecat pe un tren în Gara de Nord Timișoara și au făcut o călătorie fascinantă în lumea unei școli gimnaziale de prestigiu: Piaristengymnasium din Viena. Misiunea lor: să descopere moduri diferite și inovatoare de a preda și a învăța științele. Surpriza a fost că pe lângă ce și-au propus au avut parte și de o experiență culturală care le-a îmbogățit cunoștințele și perspectivele.
Ziua 1 – 20 mai
După o frumoasă călătorie cu trenul și o odihnă binemeritată, luni toată delegația de la Timișoara a participat la turul organizat al orașului și au avut ocazia să se familiarizeze cu momente cheie din istoria Vienei și a Austriei printr-o expoziție interactivă și o explorare facilitată de profesoara de istorie Bianca Bösch.
Ziua 2 – 21 mai
Copiii erau nerăbdători să ajungă la școală, așa că iată-ne entuziaști la ușa școlii gimnaziale la ora 8 fix. Ne-a preluat Daniel Macek, profesor coordonator Erasmus care ne-a condus într-o sală unde 8 elevi gazdă așteptau să își preia noul prieten din România. Fiecărui elev i-a fost alocat un buddy, adică un alt elev din școala gazdă, care să îi fie ghid. Director școlii ne-a urat bun-venit și ne-a salutat pe toți, copiii au mers spre sălile de clasă la ore, iar nouă, cadrelor didactice, ni s-a făcut un tur la școlii și am fost conduse în sala profesorala unde am stat de vorbă cu alți profesori. După ziua de școală, dupa-masa am explorat Muzeul Tehnicii, unde elevii au explorat în voie diverse exponate interactive.
Ziua 3 – 22 mai
În prima parte a zilei am asistat la ore de științe și limbă străină, atât noi cât și elevii. Am apreciat metodele interactive folosite, dar și explicațiile frontale. Laboratoarele de chimie permiteau realizarea de experimente, iar materia și programa la matematică este foarte similară cu ce învață copiii în România. La ora de engleză elevii noștri i-au învățat româna pe noii lor prieteni, iar gazdele i-au învățat germana. Cea mai așteptată și apreciată experiență a fost cea de după-masă, vizita la parcul de distracții Prater unde ne-au însoțit și elevii buddy austrieci și au avut ocazia să petreacă timp liber împreună.
Ziua 4 – 23 mai
În sala festivă a școlii, care parcă era o mașină a timpului. Părea că ne-am întors în timp într-o bibliotecă cu ferestre înalte și podele lucioase, cu vitrine imense cu cărți, un ecran mare trăda tehnologia prezentului. Aici am avut parte de o întâlnire inedită cu alți musafiri ai școlii: 2 elevi și 2 cadre didactice de la Școala austriacă din Mexic. Au avut loc prezentările celor 2 școli, o sesiune de întrebări și răspunsuri cu elevii. Elevii ambelor școli apreciază relația pe care o au cu profesorii în școlile lor. În timp ce elevii din Mexic și-ar dori să renunțe la uniforme, cei din România spuneau de pauze mai lungi, pe undeva tot despre nevoia lor de alegere și libertate era vorba. După încă câteva asistențe la ore, ziua s-a finalizat cu o explorare pe jos a Vienei.
Ziua 5 – 24 mai
În ultima zi timpul petrecut în școală a început să fie tare prețios, ultimele ore vizitate, la final un cuvânt de la revedere din partea directorului, lacrimi de despărțire în ochii copiilor și întrebarea plină de speranță: Domnule director, o să putem să îi vizităm și noi pe ei?
După-masă Daniel Macek ne-a organizat o drumeție prin dealurile Vienei cu intenția de a explora și natura orașului.
În fiecare seară cu elevii am reflectat asupra celor experimentat peste zi și cele mai multe impresii au fost legate de noile prietenii, de conectarea cu alți copii dintr-o altă cultură cu care observau câte lucruri au de fapt în comun.
După întoarcerea în Timișoara, elevii au împărtășit impresiile lor despre această experiență unică. „A fost incredibil să facem noi prieteni și să învățăm despre cultura altor oameni,” a spus unul dintre participanți. „Am realizat cât de important este să fim deschiși și să ne cunoaștem colegii din alte țări.”
Deplasarea Erasmus la Piaristengymnasium din Viena a fost o experiență memorabilă pentru elevii și profesorii de la Școala Babel. Aceasta le-a oferit nu doar cunoștințe noi, ci și o perspectivă mai largă asupra lumii. Așteptăm cu nerăbdare următoarele aventuri internaționale care vor urma!
___________
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP). Nici Uniunea Europeană și nici ANPCDEFP nu pot fi ținute răspunzătoare pentru acestea.