Bine ai venit la Centrul pentru Formare în Educație Experiențială!
Ești aici deoarece Învățarea Experiențială te inspiră și dorești să înțelegi ce schimbări poate aduce în viața școlară și personală a copiilor cu care interacționezi, și mai ales cum poți aplica principiile acestei pedagogii în viitorul foarte apropiat.
Citește mai departe pentru a afla mai multe:
Ce este Centrul pentru Formare în Educație Experiențială?
Centrul pentru Formare în Educație Experiențială este un nou proiect al Asociației Părinți în Dialog sub umbrela Babel Școală + Liceu prin care ne alăturăm eforturilor societății civile românești de a contribui la dezvoltarea sistemului educațional.
Creăm astfel un hub educațional în care profesorii din comunitatea locală (Timișoara, jud. Timiș) dar și națională au acces la formări, materiale de informare și o comunitate de practică în jurul Învățării Experiențiale și Comunicării Nonviolente. Acestea sunt cele două pedagogii ce stau la baza demersului Babe Școală + Liceul, prima școală experiențială din România, cu experiență de 7 ani de funcționare în sistemul educațional românesc (clasele 0-12).
Invităm în acest loc toți profesorii care înțeleg importanța stării de bine în procesul de dezvoltare armonioasă a copiilor și care cred că învățarea profundă se întâmplă doar când există implicarea activă a fiecărui copil.
Pe ce ne bazăm
În România, Babel Școală plus Liceu este singura școală care a adoptat si adaptat principiile educației experiențiale la sistemul românesc. După 7 ani de experiență cu acest tip de educație, echipa noastră este pregătită să împărtășească acest model cu copiii, profesorii și școlile din România.
Chiar de la începuturile sale, din 2016, Școala Babel a oferit profesorilor din comunitate oportunitatea de a se forma alături de echipa școlii pe cele două pedagogii ce ne inspiră și ne motivează eforturile. Am invitat formatori din Belgia, Olanda, Suedia, Anglia care au împărtășit din experiența lor. Am creat materiale utile profesorilor, materiale ce sunt acum disponibile la secțiunea Resurse pe www.scoalababel.ro.
Tipuri de programe oferite de Centrul pentru Formare în Educație Experiențială
Agenda 2024/2025
2024
9 Noiembrie 2024 – Curs practic pentru profesori și părinți: Cum să înțelegi și să susții dezvoltarea copilului tău?
Manuela Murariu – trainer certificat Comunicare Nonviolentă și fondatoare Babel
Anca Uzun – trainer certificat Învățare Experiențială și coach la Babel
Valoare curs: 600 lei
Durată: 8 ore
Orar: 9 noiembrie, 9:30 – 17:30
Plata: Poți plăti și prin cardul de primă didactică
Locație: sediul Babel Școală+Liceu, str. Phoenix nr. 42, Dumbrăvița
Acest eveniment este potrivit pentru părinți, profesori și învățători care doresc să sprijine dezvoltarea emoțională, cognitivă și socială a copiilor.
Cum să privești dezvoltarea copilului dintr-o perspectivă holistică, nu doar academică.
Strategii practice pentru a susține potențialul copilului tău și pentru a adapta așteptările la stadiul său de dezvoltare.
Vei învăța cum să îți adaptezi comunicarea pentru a construi o relație mai empatică cu copilul.
Vei experimenta tehnici de educație experiențială care vor transforma felul în care sprijini procesul de învățare al copilului tău.
Deschidere către noi perspective asupra dezvoltării copilului și dorința de a învăța tehnici de comunicare empatică.
15-16 noiembrie 2024 – Curs de bază în Comunicare Nonviolentă cu Manuela Murariu și Daniela Doru
Orar:
Vineri, 15 noiembrie: 18:00 – 20:00
Sâmbătă, 16 noiembrie: 9:30 – 17:00
Manuela Murariu și Daniela Doru, ambele profund dedicate acestui proces, vor ghida experiența ta de învățare.
Pașii Comunicării Nonviolente – cum să te exprimi fără judecată sau critică
Ascultarea activă – superputerea de a oferi empatie celor din jur
Auto-empatia – cum să navighezi emoțiile dificile precum furia sau frustrarea
Stabilirea limitelor sănătoase – pentru relații echilibrate și respectuoase
Dacă ești părinte, profesor sau pur și simplu cineva care dorește relații mai armonioase, acest curs îți va oferi instrumentele necesare pentru a aduce mai multă pace și claritate în viața ta.
Cost: 900 lei (plată cu cardul, numerar sau card de primă didactică)
Durată: 9 ore
Înscriere: https://bit.ly/Curs_CNV_15-16-noiembrie
Cine sunt trainerii din Centrul pentru Formare în Educație Experiențială?
Monica Diaconu
Este unul dintre co-fondatorii proiectului Școala Babel, alături de alți părinți și profesori din Timișoara ce formează din 2016 Asociația Părinți în Dialog. Crede în puterea dialogului, a poveștilor și a unui scop mare, ca ingrediente esențiale ale unei comunități ce poate schimba realitatea școlară a copiilor.
Din 2001, se află în mijlocul celor care învață, ca profesor de engleză, olandeză, învățătoare sau dirigintă, formator sau mentor de profesori, facilitator de învățare pentru părinți. Crede că învățarea poate deveni cea mai plăcută activitate pentru oamenii de orice vârstă atunci când este autentică, la nivel profund, împreună cu ceilalți.
De aceea, își dorește să vadă în cât mai multe locuri „Învățarea la putere”, motto-ul sub care s-a adunat comunitatea Școlii Babel în Timișoara.
Sunt profesor de limba engleză și germană și, totodată, membru fondator al Școlii Babel. Prima mea întâlnire cu Comunicarea Nonviolentă a avut loc în 2007. Mi-a deschis o perspectivă neașteptată asupra potențialului experienței umane, mi-a umplut sufletul de speranță că se poate trăi mai frumos și mai armonios. În 2022 am devenit trainer certificat de către Centrul de Comunicare Nonviolentă (CNVC) din S.U.A. Am credința că acest instrument poate servi oricărei persoane ce își dorește să clădească relații bazate pe încredere și autenticitate, cu atât mai mult unui dascăl.
Adriana Bălaj
Licențiată în Istorie, absolventă a Universității de Vest din Timișoara în 2013, în cadrul căreia a absolvit și un program de studii masterale de specialitate: Istorie conceptuală românească în context european. A urmat și programul de masterat Managament Educațional și Dezvoltare Curriculară, profesând în mediul preuniversitar la Școala Gimnazială nr 1 din Timișoara și Liceul Teoretic Babel. Activitatea didactică i-a fost recunoscută prin premiul Merito 2021, când a fost premiată la nivel național alături de alți 10 profesori de top din România. Este vicepreședinte al asociației Inițiativă în Educație din Timișoara, în cadrul căreia coordonează un club de lectură pentru profesori și pasionați de educație, organizând peste 63 de ediții lunare. Tot în cadrul asociației a debutat ca formator încă din anul 2016. A susținut ateliere de învățare pentru profesori despre metode interactive de predare, importanța jocului didactic în învățare, metodică și didactică, dar și creativitate în proiectarea didactică. A devenit formator certificat în Învățare Experiențială după un program de formare la CEGO Leuven, Belgia în 2021, facilitând de atunci ateliere despre învățare experiențială, implicarea copiilor în învățare. În cadrul Proiectului Merito inițiat de Fundația Romanian Business Leaders, facilitează ateliere de învățare colaborative pentru profesori- susținute în Forumuri Regionale Merito. A realizat o serie de capsule de învățare fiind formator în cadrul programului pentru dezvoltare continuă pentru profesori Învăț și zâmbesc, dezvoltat de Edu Magic.În formarea profesională ca formator continuă să se perfecționeze, a urmat 22 de ore de pregătire în Abilități de formare și facilitare, în cadrul Training cafe București în februarie 2023. În prezent este și profesor metodist în învățământul preuniversitar al Inspectoratului Județean Timiș.
Sunt un om care învață continuu din experiențele vieții.
Am urmat de-a lungul vieții studii (cu masterat în Management Strategic al Universității de Vest din Timișoara) și multe cursuri în dezvoltarea inteligenței emoționale și cultivarea stării de prezență.
Am activat încă din studenție ca și voluntar în contexte educaționale prin care am descoperit bucuria creșterii și dezvoltării continue prin a oferi și facilita spații de învățare.
Acum sunt Coach Certificat Mindfulness și Trainer în curs de certificare Comunicare Nonviolentă, cultivând constant contextul de a învăța cu inima pentru a-mi educa mintea. Lucrez în educație formală (profesoară și coach la Liceul Teoretic Babel Timișoara) și nonformală (coach și trainer) de mulți ani și astfel am descoperit oameni și am trăit experiențe care m-au îmbogățit enorm, oferindu-mi energia și cunoștințele cu care pot contribui și eu la dezvoltarea și starea de bine a celorlalți.
Sunt profesor SuperTeach, facilitatoare World Peace Game și creatoare de diverse programe, printre care se regăsesc podcastul ”Învăț și zâmbesc” (oferit de EduMagic comunitații de profesori din România) și programul Mindful Parent – curs de 8 săptămâni care integrează Comunicarea Nonviolentă, Coaching-ul și tehnica de Mindfulness.
Claudia Goldan
A absolvit Școala Normală “Eftimie Murgu” din Timișoara în 1997, specializarea învățători-educatoare. Este licențiată în Filologie, absolventă a Universității de Vest din Timișoara în 2002, specializarea Engleză-Spaniolă. Înainte de Babel, a avut ocazia să activeze pentru perioade de câte un an de zile ca învățătoare sau profesor de limba spaniolă în cadrul altor trei școli din Timișoara. Pasiunea pentru predare și învățare a făcut-o să ofere un curs de limba română pentru studenți străini în cadrul Universității din Oviedo, Spania, unde a studiat pe tot parcursul anului III de facultate, fiind beneficiară a unei burse Erasmus. Recent a finalizat și un program de studii masterale la Universitatea de Vest din Timișoara (2023)- Consiliere si consultanță filosofică, care o ajută atât în munca cu adulții cât și în cea cu copiii.
Este parte a echipei Babel din 2016, de la înființarea acestei școli. A fost învățătoare pentru prima generație de copii care a studiat începând de la clasa pregătitoare la noi în școală. A mai fost pe parcursul acestor ani profesor de limba spaniolă, profesor de limba engleză, iar de anul trecut începând coordonează echipa de învățătoare și mentorează sau face coaching cu membrii echipei Babel.
În cadrul proiectelor școlii a avut ocazia să viziteze școli din Anglia, Suedia, Olanda și Belgia, a participat anual la workshopuri de învățare experiențială și a devenit formator certificat în Învățare Experiențială după un program de formare la CEGO Leuven, Belgia în 2021, facilitând de atunci ateliere despre învățare experiențială.
Ioana Drăgan
A absolvit Liceul Pedagogic din Caransebeș în 1998 cu specializarea învățător – educatoare, apoi din pasiune pentru copii, a studiat și Psihologia și mai multe cursuri de dezvoltare personală. A lucrat în învățământul preșcolar unde, de-a lungul anilor s-a dedicat dedicat atât dezvoltării copiilor cât și educației pentru adulți. Adeptă a parteneriatului familie – școală a susținut ateliere cu părinții și s-a implicat în deschiderea grădiniței spre comunitate.
S-a alăturat echipei Babel în anul 2018 unde a experimentat și pus în practică, de-a lungul anilor, mai multe concepte din pedagogia experiențială, încercând să le adapteze la mediul școlar românesc. A devenit formator certificat în Învățare Experiențială după un program de formare la CEGO Leuven, Belgia în 2021 și face parte din Corpul Național al experților în management școlar.
În prezent este director la Grădinița PP 23 unde coordonează un număr 40 de cadre didactice și este profesor de educație socială la Liceul Teoretic Babel.
Cristina Stanimir
A absolvit Școala Normală “Eftimie Murgu” din Timișoara, specializarea învățători. A fost profesor pentru învățământul primar timp de 22 de ani, dintre care 4 ani în învățământul tradițional, 16 ani în învățământul alternativ Step by Step cu certificările corespunzătoare și 2 ani în învățământul privat la Școala Primară Babel. S-a perfecționat mereu, obținând gradul didactic I în anul 2005. Este licențiată în Economie, specializarea Managementul firmei la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Științe Economice și a urmat programul de conversie profesională al Universității Transilvania din Brașov, specializarea matematică al Facultății de Matematică și Informatică, în urma căruia profesează la Liceul Teoretic Babel ca și profesor de matematică pentru învățământul gimnazial.
Din pasiune pentru matematică și jocuri a devenit trainer certificat MindLab coordonând pentru 4 ani o grupă de copii, Spirit of Math teacher pentru un an in Vancouver, Canada, pregătind copii performanți la matematică și a dezvoltat un canal de Youtube, intitulat Mate cu Cristina pe care postează explicații despre rezolvarea problemelor matematice pentru copii.
A făcut cunoștință cu învățarea experiențială în 2016 în Olanda prin cursul “Basic training process focused education”, a participat la workshopuri dedicate învățării experiențiale, a vizitat școli din Olanda și Belgia în care aceasta se aplică și a devenit formator certificat în Învățare experiențială după un program de formare la CEGO Leuven, Belgia, în 2021.
Cum poți lua legătura cu noi?
Informații despre Centrul pentru Formare în Educație Experiențială, program, înscrieri, oferte personalizate:
- Anca Uzun: anca.uzun@scoalababel.ro
- Luminița Nica: luminita.nica@scoalababel.ro
Telefon: 0787 564 463